Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Ο γύρος της Αρβανιτιάς

  Ο γύρος της Αρβανιτιάς, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται, αποτελεί αγαπημένο περίπατο των Ναυπλιωτών. Ξεκινάει μετά το τέλος της παραλίας και καταλήγει στην πλατεία της Αρβανιτιάς, σε συνολική απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου.
  Σε όλη τη διαδρομή δεσπόζουν οι βράχοι της Ακροναυπλίας με τα επιβλητικά της τείχη και λίγο πριν το μέσον του περιπάτου, συναντά κανείς πάνω στα βράχια, ένα μικρό εκκλησάκι, αγαπημένο προσκύνημα κατοίκων και επισκεπτών, την Παναγία της Σπηλιάς, τη Santa Maria della Grotta των Βενετών. Η θέα προς τον Αργολικό κόλπο είναι από εδώ μοναδική.
  Ο γύρος καταλήγει στην πλατεία της Αρβανιτιάς. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση ονομάστηκε Αρβανιτιά γιατί από τους βράχους της το 1779, λέγεται ότι έριξε ο Καπετάν Πασάς τους Αλβανούς μισθοφόρους που λυμαίνονταν την περιοχή. Στην πραγματικότητα, προήλθε από τους Αλβανούς που κατοικούσαν σ' αυτή την περιοχή, ήδη από τα πρώτα χρόνια της Ενετοκρατίας.
  Κάτω από την πλατεία του,βρίσκεται η πιο δροσερή και δημοφιλής παραλία του Ναυπλίου, αυτή της Αρβανιτιάς. Τα πεντακάθαρα νερά της σηκώνουν πάντα Γαλάζια Σημαία.Μετά την πλατεία  μπορεί κανείς να συνεχίσει τον περίπατο του ανατολικά, στους πρόποδες του Παλαμηδίου ή να επιστρέψει στην παλαιά πόλη κατηφορίζοντας από την πλατεία της Αρβανιτιάς προς το Πάρκο του Σταϊκόπουλου και την Πύλη της Ξηράς.


 

1 σχόλιο: